ΚΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η Μεσσηνία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και έχει πρωτεύουσα την Καλαμάτα. Είναι μια εύφορη περιοχή, με αρκετές βροχοπτώσεις και πολλές μέρες ηλιοφάνειας. Το πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο σε συνδυασμό με τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν το ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια της ελιάς.

Το ελαιόλαδο και τα ελαιόδεντρα είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία της Ελλάδας και ιδαίτερα με την ιστορία της Μεσσηνίας.

Από την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες, σε παραγωγή ελαιολάδου, περιοχές της Ελλάδας. Στις αρχές του 18ου αιώνα, το 70% του ελαιολάδου παραγόταν στις περιοχές Κορώνη και Μεθώνη. Η γεωγραφική θέση της περιοχής, οι εξαιρετικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά κυρίως η αγάπη και η φροντίδα όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ενός ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

 

ΚΤΗΜΑΤΑ LAMDA FOODS, ΠΕΛΛΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η περιοχή βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Πάικου,  πάνω σε μια πανάρχαιη φυσική δίοδο, που συνέδεε την ακτή του Θερμαϊκού κόλπου με την ορεινή χώρα της δύσης.

Ιστορικά η Πέλλα ήταν η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας συνέχισε το έργο του πατέρα του, του Φίλιππου Β’ και του παππού του. Ο Αλέξανδρος έκανε το βασίλειο του μια παγκόσμια υπερδύναμη. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της ιστορίας και κατά τη διάρκεια των 13 ετών της βασιλείας του κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού έως τότε κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας έτσι μέχρι την Ινδία χωρίς να έχει ηττηθεί στις μάχες που συμμετείχε.

Τα ιδιόκτητα κτήματα της εταιρίας των 2.000 ελαιόδεντρων βρίσκονται στην περιοχή της Πέλλας, στους πρόποδες του όρους Πάϊκο και σε υψόμετρο 240 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποφεύγοντας να χρησιμοποιούμε τεχνητά πρόσθετα, λιπάσματα, αυξητικούς παράγοντες, είμαστε περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι και κοντά στον τρόπο που επιδιώκει η φύση.

 

ΚΤΗΜΑΤΑ ΟΡΜΥΛΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος χαρακτηριστικού σχήματος που βρίσκεται στο κέντρος της Μακεδονίας. Οι κύριες ασχολίες των ανθρώπων που μένουν εκεί είναι η γεωργία, η μελισσοκομία, η αλιεία, η εξόρυξη και ο τουρισμός.

Η ελιά στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον δύο αιώνων, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς τόσο στην οικονομική ζωή όσο και στη κοινωνική δραστηριότητα και πολιτιστική παράδοση των κατοίκων. Σήμερα η ελαιοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική καλύπτει έκταση 310.000 στρ. και 19.000 παραγωγούς. Στην περιοχή της Ορμύλιας περίπου χίλιες οικογένειες καλλιεργούν 32.000 στρέμματα.

Από τις επικρατούσες – γηγενείς ποικιλίες, η ελιά Χαλκιδικής, γνωστή ακόμη και ως Χονδροελιά ή Γαϊδουροελιά (λόγω του μεγάλου σχετικά μεγέθους των καρπών της) καταλαμβάνει το 90% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 15 Οκτωβρίου, όταν ο καρπός είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και έχει το επιθυμητό χρώμα.

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.» Οδυσσέας Ελύτης